Overprikkeling

 

Overprikkeling is een moeilijke ziekte, op deze pagina vertel ik daar meer over.

Overprikkeling is een storing in de sensorische informatieverwerking, het word ook wel een storing in het prikkelverwerkingssysteem genoemd.

 

Je bent je continu bewust van alle geuren, kleuren, licht, geluiden en bewegingen om je heen, wat overprikkeling veroorzaakt. Dat is heel vermoeiend, om de hele dat alles zo bewust om je heen mee te maken.

 

Normaal gesproken worden deze interne en externe prikkels door je hoofd gefilterd. Zodat de onbelangrijke prikkels worden weggefilterd. Maar bij overprikkeling is het prikkelverwerkingssysteem minder effectief, waardoor het filter niet goed werkt. Alle prikkels komen tegelijkertijd erg hard binnen en de prikkels kan je niet filteren. Daardoor ben je continu bewust van alle geluiden, geuren, bewegingen en licht om je heen, met overprikkeling tot gevolg.

Overprikkeling heeft veel invloed op je dagelijks leven. Het maakt het allemaal veel moeilijker omdat je de hele dag door last hebt van de overprikkeling. Weet dat je echt niet de enige bent met overprikkeling. Ik op deze pagina ook een paar links toegevoegd met informatie over hoeveel mensen er wel niet last van prikkels/overprikkeling heeft. Het gaat niet om duizenden mensen wat ik eerst dacht, maar het gaat om miljoenen mensen hier in Nederland.

 

Interne prikkels zijn:

- Gedachten

- Gevoelens

- Emoties

- Pijn

 

Externe prikkels zijn:

- Prikkels die je kan zien

- Prikkels die je kan horen

- Prikkels die je kan voelen

- Prikkels die je kan proeven

- Prikkels van geuren

- Prikkels van omgevingsgeluiden

- Prikkels van de overlast van de buren (klus geluiden, muziek, kinderen die spelen, schreeuwen, stofzuigen ect)

- Prikkels van vervelend (fel) licht

- Buren die stofzuigen

- Auto's die voorbij rijden

- Voetstappen op de galerij of in het portiek

- Buren overlast zoals klus geluiden, muziek, spelende kinderen, schreeuwen, stofzuigen ect.

- Voorbij rijdende auto's

- Sirenes en flikkerlichten van ambulances, brandweer en politie.

- Voetstappen over de galerij

- Geschreeuw in het portiek

- Voetballende kinderen in het portiek

- Werkzaamheden aan de lift in het portiek

 

- Geluiden in de winkel zoals:

Muziek, koelingen, ovens, machines voor verse sinaasappelsap of brood snijden. Schrappen worden aangevuld, medewerkers die worden omgeroepen, winkelwagentjes, mensen die boodschappen doen, telefoons die meldingen geven en bellende klanten. De hand zelfscan die elke keer een piep geeft als je iets scant, zelfscan kassa's, bij de kassa bij elke boodschap een piep toon ect.

Al die geluiden bij elkaar zorgt voor veel prikkels die je op een dag binnen krijgt. Dat maakt je ontzettend moe, waardoor je weinig op een dag kan doen. En als je wat doet, moet je altijd rust momenten inplannen, zodat de prikkels en overprikkeling weer wat weg kunnen zakken.

 

Mijn moeder kwam gisteren in een informatie boekje van Museum Prinsenhof (over de renovatie van het museum) wat informatie tegen over de "Stichting Onbeperkt Genieten".

In dat boekje stond onder andere "Het museum richt zich daarnaast op mensen met behoefte aan een prikkelarme omgeving (o.a. autismespectrum, niet-aangeboren hersenletsel). Het betreft een doelgroep met meer dan een miljoen mensen in Nederland."

Dat was schrikken, dat er al zo ontzettend veel mensen last hebben van overprikkeling.

 

Ik heb vandaag op de website gekeken en kwam deze pagina tegen: www.onbeperkt-genieten.nl/bezoekers-prikkelarm-cultuuraanbod/ onder het kopje "Bezoekers prikkelarm cultuurbezoek" staat in de eerste alinea het volgende:

"Zeker 6 miljoen mensen ondervinden hinder van de vele prikkels in onze samenleving. Dan hebben we het over 35% van de Nederlandse bevolking".

 

Dat was schrikken toen ik dat net las. Ik dacht dat ik zeker niet de enige was met overprikkeling. Maar dat er zoveel mensen ook zo'n last heeft, dat had ik echt niet verwacht. Met die 6 miljoen mensen in mijn achterhoofd, is het mij echt een raadsel waarom er nog steeds amper prikkelarme omgevingen zijn waar je kan wonen. Het is al een goed teken dat de cultuursector rekening houd met mensen met overprikkeling. Maar nu moeten de gemeenten en woningbouwcorporaties het ook nog inzien.

 

Ik ben even verder gaan zoeken op internet en kwam toen deze pagina van de Hersenstichting tegen www.hersenstichting.nl/prikkelplan/over-overprikkeling/.

Op deze pagina staat onder andere "In Nederland hebben 4 miljoen mensen een hersenaandoening. Veel mensen met een hersenaandoening hebben last van overprikkeling."

Ik wist niet dat er zo ontzettend veel mensen last hebben van prikkels/overprikkeling. Dat was schrikken toen ik er vandaag naar zocht. Zoals je ziet, ik ben echt niet de enige met overprikkeling en met mij nog miljoenen andere. Als je overprikkeling hebt voelt het of je de enige bent met overprikkeling, maar zoals de bovenstaande links laten zien, ben je echt niet de enige. Op een rare manier helpt het wel, om te weten dat ik echt niet de enige ben die moeite heeft om met de overprikkeling om te gaan.

 

 

www.metronieuws.nl/lifestyle/health-mind/2024/12/zo-moe-versnelling-lager-leven